a

Jesse Caron is gespecialiseerd in het vergroten van functionele snelheid bij spelsporters middels personal- en groepstrainingen, workshops, kleding én producten gekenmerkt met zijn merk bestaande uit een origami adelaar ™.

Follow me on instagram

© 2017 Jesse Caron .com ™

Functionele Kracht Training

Bij functioneel kracht trainen is het van belang dat de verworven krachteigenschappen leiden tot het beter functioneren van het complete lichaam ten behoeve van een specifieke sport. Het is van belang deze sport met bijbehorende bewegingen, spiergroepen en daarmee functionele krachtoefeningen goed in beeld te hebben, zo verschilt een functionele krachttraining voor het voetbal met die van het tennis.
Functioneel Kracht Trainen Oefeningen Voetbal

Variatie

Variatie is het grootste kenmerk van deze trainingen naast persoonlijke/specifieke technische aanwijzingen. De trainingsmethode bestaat uit ontelbare oefeningen, gefaseerd van makkelijke fitnesstoestellen naar uitdagende oefeningen met vrije gewichten.

Persoonlijke Intake

Deze methode wordt aangeboden middels persoonlijke- en groepstrainingen. Variatie is het grootste kenmerk van deze trainingen naast persoonlijke/specifieke technische aanwijzingen. De trainingsmethode bestaat uit ontelbare oefeningen, gefaseerd van makkelijke fitnesstoestellen naar uitdagende oefeningen met vrije gewichten. De eerste fase wordt altijd individueel middels een persoonlijke intake uitgelegd én aangeleerd. Hierdoor leren de trainee en trainer elkaar kennen, enerzijds de motoriek en leerstijl van de trainee anderzijds de werkwijze van de trainer. Hierdoor is een eventuele doorstroming naar de vervolg persoonlijke- en/of groepstrainingen, waar de moeilijkheidsgraad velen malen hoger ligt, soepeler, efficiënter en leuker.

Persoonlijke Trainingen

Deze persoonlijke trainingen wordt specifiek afgestemd op het niveau, leerstijl en agenda van de individuele sporter. Hierdoor ontstaat de optimale leercurve en kan er in een relatief korte periode veel worden bereikt op fysiek maar vooral technisch vlak waarmee resultaat direct zicht- én voelbaar is. Persoonlijke trainingen kunnen in overleg worden ingepland op werkdagen en/of het weekend.

Trainen op afstand

Bij Jesse Caron staat techniek, het goed uitvoeren van de oefening/beweging altijd voorop. Het technische niveau bepaald de kwaliteit van je sportprestaties en de functionaliteit van je fysieke aspecten. Het is daarbij van belang dat de trainee de technieken en daarmee de oefeningen/bewegingen begrijpt, de specifieke oefeningen kunnen daardoor zelfstandig op afstand worden uitgevoerd. Hierdoor kan er buiten de training zelfstandig worden getraind met trainingsschema’s van Jesse Caron.

Groepstrainingen

Trainen in groepsverband is naast motiverend ook erg educatief, het zien van de bewegingen en (corrigeren) van fouten is een belangrijke schakel bij de technische en daarmee fysieke ontwikkeling van de sporter. Jesse Caron bied de mogelijkheid in groepsverband te trainen, deze groepstrainingen vinden plaats op de zondagmiddag en is beschikbaar voor jongens vanaf 15 jaar.

Functionele Snelheid

Om de ontwikkelde functionele kracht optimaal te kunnen benutten dient de sporter deze optimaal en daarmee functioneel te leren gebruiken. In de training Functionele Snelheid is de betreffende functionele kracht slechts één aspect tussen flexibiliteit, stabiliteit, reactiviteit, explosiviteit, wendbaarheid en snelheid. Een evenwichtige en effectieve interactie (coördinatie) tussen deze aspecten is nodig om functioneel sneller te worden. Jesse Caron adviseert deze twee type trainingen te combineren voor een optimaal resultaat.

 

Fitness als training betekent voor de meeste mensen zittend sporten. Zitten op de fiets om op te warmen en vervolgens zitten op machines om te trainen. In deze type training worden geen complete bewegingen gemaakt, maar worden individuele spiergroepen isolerend getraind. De bewegingsbaan van het fitnesstoestel dicteert het bewegingsverloop waardoor er geen coördinatie en rompactiviteit plaatsvind. Op basis van bovenstaande analyse mag geconcludeerd worden dat deze manier van ‘zittend trainen’ niet functioneel is. Er is sprake van een zeer geringe mate van transfer van de fitnesstraining naar functionele bewegingen in de sport. Hierdoor draagt fitnesstraining op deze manier in onvoldoende mate bij aan de specifieke doelstellingen die sporters hebben. Het is echter wel bij uitstek een hele veilige manier van krachttrainen, geschikt voor een eerste fase van het (leren) krachttrainen of het herstelproces bij een blessure. Hiermee ontwikkeld de sporter een basis kracht én techniek om deze verder te kunnen ontwikkelen met vrije oefeningen.

Als je kijkt naar het bewegingspatroon van sporters dan zie je een veelheid aan complexe bewegingen, het hele lichaam is vaak actief bij het bukken, draaien, springen en trekken.

Coördinatie is daarbij een belangrijk element. De coördinatie tussen verschillende spiergroepen om een beweging te kunnen uitvoeren, maar ook coördinatie in de betekenis van balans. Verder valt op dat het lichaam vooral in een staande positie beweegt met de voeten in een ongelijke positie. Dit vereist een grote mate van rompactiviteit. De verbinding tussen het boven en onderlichaam wordt gevormd door de romp en veel bewegingen vinden in dat gebied plaats. De romp creëert stabiliteit als we complexe (moeilijke) of zware bewegingen moeten maken.

Staande oefeningen met vrije gewichten, medicine ballen en elastieken sluiten het meest aan bij de uitgangspunten van functionele krachttraining.

Bij deze oefeningen wordt maximale aanspraak gedaan op coördinatie , hierdoor activeer je veel spieren tegelijk en is het energieverbruik tijdens de training hoog. Deze oefeningen, zonder hele zware gewichten/machines, zijn uitermate geschikt voor (jonge) beginnende sporters. Door een verbeterde samenwerking en gebruik van de spieren (coördinatie en techniek) het lichaam toch sterker en legt het de basis voor gevorderde trainingsmethodes. Tevens voorkomt en verhelpt het blessures die vaak voortkomen uit onderontwikkelde en niet samenwerkende spieren.

MELD JE AAN VOOR EEN KENNISMAKING / INTAKE / TRAINING

SLUIT VERVOLGENS AAN BIJ EEN WEKELIJKSE GROEPSTRAINING OF TRAIN PRIVE