Statisch en/of Dynamisch Rekken?

Het beoefenen van sport vereist lenigheid, soepele – flexibele spieren. Deze maken een goede range of motion mogelijk; de bewegingshoeveelheid die mogelijk is ter hoogte van een gewricht. Stijve spieren hebben een beperkte range of motion, er kunnen blessures ontstaan als een sporter buiten zijn range of motion beweegt. Met statische- en dynamische rekoefeningen is het mogelijk te komen tot een functionele flexibiliteit.

DEFINITIE STATISCH REKKEN

‘Vanuit een niet-bewegende houding je spieren en gewrichten los maken’

Na het doen van statische rekoefeningen is wetenschappelijk aangetoond dat het lichaam zeker 20 tot 60 minuten nodig heeft voordat het hersteld is om een volledige explosieve prestatie te leveren, het verminderd namelijk tijdelijk de spierkracht en spanning waardoor deze spieren dus zwakker zijn en het risico op blessures wordt vergroot. Veel trainers mis/gebruiken deze wetenschap om statische rekoefeningen ten allen tijden af te raden, dit is erg kort door de bocht beredeneerd.

 

DEFINITIE DYNAMISCH REKKEN

‘Vanuit een beweging je spieren en gewrichten los maken’

Sport Specifieke Warming-Up

Allereerst is het van groot belang een sport- en vooral sport specifieke warming-up te doen, daarbij moet dus worden gekeken naar welke spiergroepen voornamelijk gebruikt gaan worden en hoeveel tijd er beschikbaar is voor deze warming-up. Bij veel spelsport trainingen en wedstrijden wordt er over het algemeen hooguit 15 minuten aan de warming-up besteed, in deze situatie zullen statische rekoefeningen zeker geen voordeel opleveren maar zelfs nadelig werken aangezien de spieren al minimaal 20 minuten nodig hebben om hiervan te herstellen.
In dergelijke situaties kan het best gekozen worden voor dynamische rekoefeningen, de spieren herstellen hierbij relatief veel sneller. In de optimale situatie besteed je veel meer tijd aan de warming-up waarbij je zowel statische- als dynamische rekoefeningen kan uitvoeren en de spierspanning weer opbouwt door middel van loopscholing en sportspecifieke oefeningen, hierdoor zal het maximale niveau kunnen worden bereikt bij het leveren van explosieve sport prestaties en is de kans op blessures het kleinst.

 

Waarom/Wanneer Statisch Rekken?

Deze optimale situatie is echter voor veel sporters niet van toepassing maar aangezien lenigheid/flexibiliteit toch een vereiste is als topsporter adviseer ik de statische rekoefeningen in de cooling-down of buiten de training/wedstrijd uit te voeren mits dit een aandachtspunt is voor de betreffende sporter. Door vanuit een niet-bewegende houding de spieren te rekken kan de oefening bewuster en daarmee beter worden uitgevoerd, bij bewegende rekoefeningen gaat het eerder fout waardoor je lichaam (door een verkeerde houding) met andere gewrichten in het lichaam gaat compenseren. Daarnaast helpt statisch rekken, naast je spieren ook je geest te ontspannen, in deze fase kan de sporter ook goed naar het eigen lichaam luisteren en bepalen of het wel voluit kan gaan of dat het verstandiger is om gas terug te nemen. Hierdoor worden blessures voorkomen.

 

Waarom/Wanneer Dynamisch Rekken?

De dynamische rekoefeningen zijn zogezegd goed toepasbaar bij zowel een korte als uitgebreide warming-up, het best kan dan gekozen worden voor oefeningen die de spiergroepen rekken die tijdens de training/wedstrijd veel gebruikt gaan worden. Beperkte lenigheid/flexibiliteit is niet altijd te wijden aan ‘stijve- of korte spieren’, veel vaker is er sprake van blokkeringen in gewrichten. Dynamisch rekken (mobiliseren) is vaak de oplossing voor deze blokkeringen in gewrichten. Het voordeel van dynamisch rekken is tevens dat het een hogere mate van lichaamscoördinatie vereist, hiermee bevordert dus naast de lenigheid ook de motoriek van de sporter. Trainers adviseer ik dan ook om dynamische rek-loop-oefeningen toe te passen in de warming-up, zo ontwikkelen ze lenigheid, stabiliteit én (loop)coördinatie. Mijn eigen sporters geef ik vaak dynamische rek-grond-oefeningen mee naar huis die naast lenigheid het coördinatievermogen voornamelijk rompstabiliteit bevorderen.

 

Rekken bij Spierpijn?

Net als rekken is spierpijn een ruim begrip, je hebt ook hierbij twee vormen:

Vroege Spierpijn

‘Brandengevoel dat ontstaat tijdens of direct na het sporten, deze wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt’

VerlateSpierpijn

Verlate spierpijn ‘Treedt pas na 24-48 uur op waarbij de spieren pijn doen minder belastbaar zijn

De oorzaak zijn microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. Bij het verhelpen van zowel vroege als verlate spierpijn is het van belang dat de spieren in beweging blijven zodat het lichaam niet verstard. Bij vroege spierpijn zal rustig rekken in combinatie met rustig uitlopen en rust voldoende zijn, bij verlate spierpijn zal het bindweefsel ‘harder’ moeten worden aangepakt. Dit kan door middel van een massage of door ‘Self Myofascial Release (SMR)’ waarbij gebruik wordt gemaakt van een Massage-Stok of Foamroller. SMR is een onmisbaar aspect bij het bereiken van optimale sportprestaties, hiermee bevorder je namelijk het herstel. Koop een massage stick voor €30 in onze webshop

 

 

Lenigheid één Belangrijk Aspect!

Het is duidelijk geworden dat lenigheid middels rekoefeningen een belangrijk en vooral ruim aspect is bij het leveren van sportprestaties, desondanks is het slechts één van de aspecten bij het leveren van deze prestatie en moet er dus ook voldoende aandacht geschonken worden aan alle andere aspecten. Lees meer over andere belangrijke aspecten in de blog of wordt meld je aan en wordt leniger, sterker én sneller.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.