Isa van Schaik

“Maandag, woensdag en vrijdag train ik bij ADO. Op zaterdag spelen we een wedstrijd, dinsdag train ik zelf en op donderdag en zondag train ik bij Jesse. Donderdag heb ik techniek training en sluit ik af met krachttraining. Op zondag doe ik alleen krachttraining.” Isa van Schaik (16) vertelt hoe haar trainingsweek er ongeveer uit ziet. Dit seizoen speelt ze in de MO17 van ADO Den Haag en af en toe traint ze mee met het beloftenteam.
Ongeveer zes jaar geleden had Isa haar eerste training bij Jesse.
Isa voetbalde toen nog bij Hermes DVS en Jesse gaf nog training op de atletiekbaan van Rotterdam Atletiek. Na een pauze van ongeveer twee jaar traint ze tegenwoordig bijna iedere week weer een keer bij Jesse. De nieuwe locatie in Schiedam is lekker dichtbij voor haar en ze heeft ook zichtbaar veel plezier tijdens het trainen.

‘TIJDENS DE EERSTE TRAINING DACHT IK: IK BEN EEN VOETBALSTER EN TOCH GEEN HARDLOOPSTER‘

GROTE SPRONGEN VOORUIT

De eerste training weet ze nog goed. Jesse liet haar een stukje hardlopen. “Ik dacht toen: ik ben een voetbalster en toch geen hardloopster”, vertelt ze lachend. Toch ging ze toch een klein stukje lopen op de atletiekbaan, zodat Jesse kon zien hoe haar techniek was. Inmiddels is er een megaverschil te zien en is haar looptechniek heel erg verbeterd. Tijdens de eerste training maakt Jesse altijd een filmpje om te bekijken hoe je loopt. Heel handig aan het begin, maar nog leuker na een aantal jaar trainen. “Af en toe kijk ik weleens zo’n filmpje terug. Dat verschil is erg groot en ik moet vooral lachen als ik zie hoe ik toen liep.”

Ook moet ze lachen als ze terugdenkt aan de verschillen in trainingen. Wat tegenwoordig haar warming up is, dat duurde aan het begin een hele training. “Ik weet nog goed dat we voor de eerste keer gingen touwtjesspringen.” Lachend: “Dat duurde echt een hele training. Nu doen we allemaal oefeningen met een springtouw; zelfs in het zand.”

Tegenwoordig is looptechniek voor haar niet meer het grootste aandachtspunt tijdens de trainingen. “Momenteel focus ik me vooral op explosiviteit. Daar doe ik veel oefeningen voor. Erg leuk om te merken dat ik daarin vooruit ben gegaan. Ook trainen we veel op wenden en keren.” Isa speelt bij ADO op het middenveld. Af en toe staat ze in de verdediging. “Zeker als verdediger merk ik dat het trainen op wenden en keren veel heeft gewerkt. Bijvoorbeeld tijdens een 1 tegen 1 duel merk ik dat ik daaruit veel voordeel kan behalen.”

‘ALS IK EEN DONDERDAG NIET BEN GEWEEST, DAN MERK IK DAT GEWOON TIJDENS DE WEDSTRIJD’

SCHERPTE

Donderdag is de vaste dag dat Isa techniektraining heeft. “Als ik een donderdag niet ben geweest, dan merk ik dat gewoon tijdens een wedstrijd. Ik zit dan echt veel minder lekker in de wedstrijd. Dankzij die training heb ik echt het gevoel dat ik aan sta voor de wedstrijd.” Volgens trainer Jesse heeft dat vooral met scherpte te maken. Tijdens de training op donderdag worden de laatste puntjes op de i gezet om te vlammen tijdens de wedstrijd. Vooral op het gebied van scherpte.
Scherpte is ook een los aspect waar Isa op heeft getraind met Jesse. Een reflextest is daar een mooi voorbeeld van. Jesse: “Een half jaar geleden zei ik al tegen Isa dat ze op dit onderdeel een clubrecord kan, eigenlijk moet, pakken BIJ ZOWEL DE VROUWEN ÁLS MANNEN.” Die challenge is Isa aangegaan en het is uiteindelijk gelukt. Jesse: “Niet alleen een record binnen haar leeftijdscategorie, maar ze heeft zelfs de hoogste score behaald van iedereen van 16 jaar en ouder die ooit bij mij getraind hebben.” In de ogen van Jesse zal het niet bij deze recordjes blijven. “Houd haar in de gaten”.
No Comments

Leave a Reply