Melika (moeder Hamza) El Dahri

Al vanaf zijn zevende jaar voetbalt Hamza El Dahri (19) bij Sparta Rotterdam. Als kind van de club had hij vanaf kleins af aan de droom om in het eerste elftal van Sparta te spelen. Die droom had hij niet alleen, zijn moeder Melika had die droom ook. “Sinds mijn vijfde jaar ben ik al een voetbalfan. Het is daarom een cadeautje dat ik mijn eigen profvoetballer in huis heb.”

EERSTE KENNISMAKING

In 2020 reed Melika samen met haar zoon naar Schiedam voor een eerste kennismakingstraining met trainer Jesse Caron. Via iemand die ze kende van Sparta kreeg Melika het nummer van Jesse. De jaren daarvoor had Hamza al bij verschillende voetbalscholen getraind, maar in de ogen van Melika was dat het net niet. “Ik had het gevoel dat hij steeds net iets beter was dan het gemiddelde niveau en dan is het lastig om je heel erg te verbeteren. Daarnaast zag ik dat er op het gebied van lopen, kijken en het loopvermogen nog veel winst te behalen viel. In eerste instantie was Hamza zijn looptechniek de reden om bij Jesse te trainen.” Lachend: “Al durf ik looptraining niet meer te zeggen in de buurt van Jesse. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat de trainingen om veel meer draait dan alleen looptechniek.” Verschillende aspecten zoals handelingssnelheid (kijken, denken, doen) en wendbaarheid komen aan bod tijdens de trainingen.

De eerste training kan Melika zich nog goed herinneren en toen al kwam ze erachter dat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar een looptraining. “Hamza vond die eerste kennismakingstraining toen wel spannend, omdat hij nog niet goed wist wat hij kon verwachten. Terwijl Hamza nog wat verlegen was tijdens de training en zich bescheiden opstelde, stond Jesse er meteen tijdens de eerste training. ‘Hoofd omhoog, kin omhoog en borst vooruit’ was wel echt de instelling van Jesse tijdens die eerste training. Naast het technische gedeelte was dat ook iets waar Jesse aan wilde werken. Al heel snel had ik door dat deze trainingen goed waren voor Hamza.”

SNELLE VERBETERINGEN

Als toeschouwer van de trainingen kreeg Melika al snel bewondering voor de trainingen van Jesse. “Vooral door de persoonlijke benadering. Het was geen algemene training die Hamza uit moest voeren. Het was echt gericht op de persoon Hamza en tot de dag van vandaag vind ik dat echt bewonderingswaardig. Ik zag ook echt dat er een warme band ontstond tussen Jesse en Hamza. Dat vond ik heel erg mooi om te zien.” Daarnaast werd ze als toeschouwer vaak door Jesse betrokken tijdens de trainingen. “Dat vond ik heel erg interessant en Jesse nam altijd de tijd om uitleg te geven over de trainingen.”

‘BINNEN VIER à VIJF MAANDEN WAS HAMZA AL ZO ONTZETTEND VERBETERD’

Binnen een paar maanden zag Melika dat Hamza ontzettend was verbeterd en ook heel graag beter wilde worden. Naast het persoonlijke aspect waarin Melika haar zoon op het gebied van zijn houding en zelfvertrouwen heel snel zag groeien, gebeurde dat ook op het veld. “Binnen vier à vijf maanden was er al zo ontzettend veel verbeterd. Ik zag dat hij sneller was geworden en dat hij veel mooier liep in het veld. Al heel snel viel het ook op bij anderen. Zelfs bij mensen die Hamza niet kenden, viel zijn looptechniek op. Voor mij was dit wel een bevestiging dat de keuze om te trainen bij Jesse een goede was. Soms vind ik het jammer dat Hamza niet eerder is begonnen Jesse.” Daarom adviseert Melika vaak andere ouders van jonge talenten om op jonge leeftijd te trainen bij Jesse.

BLAUW KENTEKENBORDJE

De stap om te trainen bij Jesse is een belangrijk gedeelte in de gezamenlijke droom van moeder en zoon. Er komt veel bij kijken als een gezin een talentvolle profvoetballer in huis heeft. Naast haar werk kruipt ze als moeder van een topsporter ook in de huid van chef-kok, wasserette medewerkster, fanatieke supporter en taxichauffeur. “Ik mis eigenlijk alleen nog maar het blauwe kentekenbordje op mijn auto. Halen en brengen, voor genoeg eten zorgen en alle sportkleding wassen zijn wel extra dingen die erbij komen kijken.” In de ogen van Hamza is het lijstje van zijn moeder nog langer en mag er ook nog dokter, trainer, psycholoog en beste vriendin aan toegevoegd worden. “Voor mij is dat wel een stukje erkenning en waardering dat hij dat uitspreekt, want ik heb wel ervaren dat topsport erg heftig is. Als het goed gaat dan is topsport heel erg leuk, maar helaas heb je ook mindere periodes zoals blessures of weinig speelminuten. Als moeder ben je in je doen en laten ook topsporter.”

Kijken naar haar zoon vindt Melika toch het leukste dat er is. Niet alleen wedstrijden, want ze kijkt ook graag naar voetbaltrainingen of een training bij Jesse. Bij alle wedstrijden is Melika aanwezig. Sinds Hamza is begonnen met voetballen, heeft ze maar vier wedstrijden gemist. Melika omschrijft zichzelf als een fanatieke supporter. “Tegenwoordig ben ik wel wat rustiger geworden. Je zal me niet meer zo snel horen. In de jeugdelftallen was dat wel anders. Toen was ik echt super fanatiek. De beleving is hetzelfde, maar ik houd me wat meer in en ik kijk heel erg naar de technische kant van het voetbal. Op dagen na de wedstrijd bekijk en analyseer ik samen met Hamza de wedstrijdbeelden.” Video-analist kan dus ook nog aan het rijtje toegevoegd worden.

DE DROOM KOMT UIT

Doordat Melika bij alle wedstrijden aanwezig is, zag ze de gezamenlijke droom werkelijkheid worden. Nadat Hamza al zijn debuut voor het eerste elftal van Sparta had gemaakt in de KNVB-beker, liet Sparta-coach Jeroen Rijsdijk hem op 26 november 2023 als invaller debuteren tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. “De wisselspelers doen hun warming-up precies onder de tribune waar wij altijd zitten. Ik kon gelijk zien dat hij werd geroepen om in te vallen. We wonnen de wedstrijd helaas niet, maar het moment dat hij op Het Kasteel mocht debuteren was zo ontzettend mooi. Dat is eigenlijk niet te beschrijven. Voor de hele familie was dat echt een dag om niet te vergeten. Daar hebben we het toch de afgelopen twaalf jaar voor gedaan. De droom is echt wel uitgekomen.”

Waar Hamza het seizoen begon bij Jong Sparta, is hij momenteel selectiespeler bij het eerste elftal van Sparta. Daarnaast speelt hij dit seizoen ook met Nederland onder 19. Hij mocht in maart invallen tijdens het EK kwalificatieduel tegen Litouwen dat door Nederland met 4-0 werd gewonnen en stond tegen België in de basis. De wedstrijden werden gespeeld in Veendam en ook daar was Melika aanwezig. “Fortuna Sittard, Veendam of Heerenveen, ik ben erbij.”

Melika is erg trots dat Hamza dit heeft bereikt en dat de droom is uitgekomen. Voor haar zou de kers op de taart zijn dat Hamza basisspeler wordt bij Sparta. Een van de dingen die Hamza daarvoor doet is nog steeds te trainen bij Jesse. “Hij traint daar nog altijd graag. Nu hij bij het eerste elftal zit is het programma wel drukker geworden, maar als het uitkomt traint hij er. Hij heeft plezier tijdens de trainingen, maar merkt ook nog steeds dat hij er beter van wordt. Die twee dingen vind ik heel erg belangrijk.”

No Comments

Leave a Reply